srijeda, 28. kolovoza 2024.

Svjećica

Ključna komponenta motora s unutarnjim izgaranjem.
Razvijena je krajem 19. stoljeća.
Robert Bosch je 1902. godine patentirao prvu praktičnu svjećicu, što je omogućilo njezinu široku primjenu u automobilima. Prvi automobil koji je koristio modernu svjećicu bio je Benz Patent - Motorwagen proizveden 1886. godine.
Boschova svjećica ubrzo je postala standardna oprema u automobilima, čime je značajno unaprijedila performanse i pouzdanost motora.



subota, 24. kolovoza 2024.

Žmigavci... danas ih uzimamo zdravo za gotovo.

Josef Bell je 1907. godine dobio patent za svoj izum, Pokazivač smjera na vozilima. Ti raniji sustavi nisu odmah postali standardni dio automobila.

Prvi automobili koji su imali ugrađene žmigavce bili su proizvedeni kasnih 1930-ih. 
U Europi, Prvi automobil s ugrađenim žmigavcima bio je Mercedes 770. Ovaj model predstavljen je 1938. godine i bio je prvi u Europi koji je koristio električne žmigavce kao dio standardne opreme.

nedjelja, 18. kolovoza 2024.

Ugrađen i radio ☺️



Početkom 1960-ih, radio uređaji u automobilima postali su simbol modernosti i prestiža. Najčešće su bili AM prijemnici, s analognim kontrolama za podešavanje stanica i jačine zvuka. Uređaji su bili skupi i često su dolazili kao dodatna opcija u automobilima, a popularni brendovi poput Blaupunkta i Motorole dominirali su tržištem. Radio stanice su se počele prilagođavati vozačima, emitirajući popularnu glazbu i vijesti u vrijeme kada su ljudi najčešće u automobilima. Automobilski radio postao je ključan za ugodniju i zanimljiviju vožnju.


Ovaj konkretni model ugrađen u moje vozilo je Blaupunkt iz početka 70-tih koji je tvornički ugrađivan u luksuznije verzije VW Bube. Nema mogućnost memoriranja stanica, ali zato ima 3 markera sa kojima se mogu označiti omiljene frekvencije.